Inom Vallgraven og Nordstaden

Inom Vallgraven og Nordstaden ligger nord i Gøteborg og er byens kjerneområde og kommersielle hjerte, med hoteller, shoppingsentre og populære handlegater et steinkast unna hverandre. Lengst øst ligger Trädgårdsföreningen. De to bydelene utgjør det opprinnelige Gøteborg før det ekspanderte sør for kanalen Vallgraven, derfor fikk Inom Vallgraven sitt navn. Bydelene er adskilt av Stora Hamnkanalen.


Lilla Bommen. Foto: Guillaume Baviere @ Flickr

Shopping i Inom Vallgraven og Nordstaden

I Nordstaden ligger det karakteristiske røde og hvite bygget Lilla Bommen, med operaen rett ved. Fra operahusets sommerveranda kan du titte på elven og båtene. Vestover ligger sentralstasjonen og Nordstan. Spaserer du ned til Inom Vallgraven og sørover langs Östra Hamngatan er du midt i shopping-smørøyet – i dette området ligger de trendy kjøpesentrene Nordiska Kompaniet, Kompassen og Arkaden, og shoppingstrøket i Kungsgatan. Få også med deg shoppinggatene Fredsgatan og Korsgatan, samt Stora Saluhallen full av delikatesser til salgs.

Det opprinnelige Gøteborg

Byen Gøteborg ble grunnlagt på 1620-tallet med beskyttende voller, vollgraver og påleverk. Da var hele byen, altså det som i dag utgjør Inom Vallgraven, beskyttet av en sikksakkformet vollgrav. Byplanleggingen var inspirert av nederlandske ideer med tre kanaler som delte opp byen i fem. I 1669 brant drøyt halvparten av bebyggelsen ned – det var pålagt å bygge i stein på grunn av brannfare, men de fleste bygg ble allikevel oppført i tre de første hundre årene. På 1700-tallet herjet to nye store branner i byen.

Tips om innhold

Er det noe du savner på sidene våre? Har du gode tips?
Send oss en e-post her: